flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронні засоби в судовому процесі

29 квітня 2020, 14:52

Через спалах в Україні коронавірусної інфекції COVID-19, відповідно до наказу голови Сумського окружного адміністративного суду від 17 березня 2020 року № 23-ОД та розпорядження голови Сумського окружного адміністративного суду від 19 березня 2020 року №3, у Сумському окружному адміністративному суді запроваджено особливий режим роботи. Однак суд продовжує працювати та захищати Ваші права, свободи та інтереси.

Так, за період дії карантину, до Сумського окружного адміністративного суду надійшло 892 позови, справи та матеріали, розглянуто – 1016 позовів, справ та матеріалів.

З метою запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусної інфекції СОVID-19, яку віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, Сумський окружний адміністративний суд ще раз звертається до всіх учасників судових процесів у справах, які розглядаються у Сумському окружному адміністративному суді, з великим проханням зареєструватися у системі «Електронний суд» або у поштовій системі mail.gov.ua, для здійснення можливості надсилати та отримувати документи в електронному вигляді.

Завантажити Інструкцію для здійснення реєстрації у системі «Електронний суду» та у поштовій системі mail.gov.ua можна за посиланням ➡ Інструкція для здійснення реєстрації у системі «Електронний суду» та у поштовій системі mail.gov.ua

Крім того, у Сумському окружному адміністративному суді обладнаний зал для проведення судових засідань у режимі відеоконференції, а тому учасники судових процесів мають змогу брати участь у судових засіданнях дистанційно.

Онлайн-сервіс Easycon - це сучасна альтернатива відеозв'язку, що не потребує встановлення додаткових програм. Для здійснення відеозв'язку необхідний браузер та інтернет.

Відповідно до оновленого Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом ДСА України від 23.04.2020 № 196, суди можуть використовувати не лише систему відеоконференцзв'язку Easycon, а інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку та відповідають вимогам законодавства.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою.

У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

Ознайомитися з Порядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду можливо за посиланням ➡ https://dsa.court.gov.ua/userfiles/media/dsa_pres_slujba_2019/dsa_pres_slujba_2020/N_196_20.pdf

Ознайомитися з онлайн-сервісом Easycon можливо за посиланням ➡ https://easycon.com.ua/

Будьте здорові та користуйтеся електронними засобами зв’язку.