flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тренінг для працівників апаратів судів: «Державна мова в правозастосовній сфері»

23 жовтня 2019, 17:00

Сьогодні, 23 жовтня 2019 року, на базі Сумського окружного адміністративного суду відбувся тренінг для працівників апаратів судів Сумської області та працівників Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області на тему: «Державна мова в правозастосовній сфері».

Тренінг був проведений за ініціативи Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України з метою підвищення рівня володіння державною мовою працівників судової системи, а також поглиблення мовної та мовленнєвої компетентності.

Участь у заході взяли працівники апаратів Сумського окружного адміністративного суду, Господарського суду Сумської області, Сумського апеляційного суду, Ковпаківського районного суду м. Суми, Зарічного районного суду м. Суми, Сумського районного суду Сумської області, Білопільського районного суду Сумської області, Буринського районного суду Сумської області, Великописарівського районного суду Сумської області, Глухівського міськрайонного суду Сумської області, Краснопільського районного суду Сумської області, Кролевецького районного суду Сумської області, Лебединського районного суду Сумської області, Липоводолинського районного суду Сумської області, Охтирського міськрайонного суду Сумської області, Путивльського районного суду Сумської області, Роменського міськрайонного суду Сумської області, Тростянецького районного суду Сумської області, Ямпільського районного суду Сумської області, а також працівники Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області.

Для проведення тренінгу був запрошений викладач та доцент кафедри культурології Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, кандидат філологічних наук Пивоваров Василь Миколайович, який провів дуже змістовні та цікаві інтерактивні лекції з використанням презентацій для учасників заходу.

Доцент кафедри розповів про українську мову як державну, вживання якої обов'язкове в органах державного управління та діловодства, установах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, у сферах зв'язку та інформатики тощо. Також розкрив поняття та особливості загальнодержавної, загальнонародної та літературної української мови. На думку викладача, культурна особа повинна дотримуватися норм української мови, говорити правильно, оскільки грамотність становить імідж людини.

Учасники заходу мали змогу детально ознайомитися з історією становлення українського правопису та його основними змінами в новій редакції. Також було висвітлено питання щодо мовних особливостей та оформлювання юридичних документів.

Для закріплення отриманих знань під час лекцій учасники тренінгу виконали практичні вправи та завдання.

За результатами проведеного тренінгу директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Коржик Валентина Костянтинівна підвела підсумки підготовки учасників заходу та вручила сертифікати про проходження тренінгу.