flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося навчальне судове засідання разом із студентами Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ

21 травня 2018, 14:43

21 травня голова Сумського окружного адміністративного суду Микола Шаповал провів навчальне судове засідання разом із студентами Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. 

Сумський окружний адміністративний суд вперше проводить такий захід в стінах навчального закладу, де аудиторія облаштована максимально схоже до справжнього залу судових засідань.

Фабулу обрали на основі реальної справи, яка розглядалась в суді про надання статусу біженця в порядку ЗУ «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».

 

Фабула:

Громадянин Нігерії Мганбі Нірунга прибув до України 25.09.2016.

Він поступив навчатися до Сумського державного університету, і мав дозвіл на перебування на території України до 15.06.2017.

Влітку 2017 його було відраховано із навчального закладу.

25.01.2017 Державною міграційною службою стосовно Мганбі Нірунга складено протокол про адміністративне правопорушення та постанова про накладення адміністративного стягнення за порушення правил перебування на території України (статті 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», п. 2 статті 173 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»)

02.03.2017 звернувся до Державної міграційної служби із заявою, в якій просив надати йому статус біженця.

В своїй заяві він зазначив, що не може повернутися до Нігерії оскільки там він та члени його сім’ї зазнають переслідувань у зв’язку із загостренням міжрелігійного конфлікту, який розпочався 10 років назад. Просив визнати його біженцем чи особою, що потребує додаткового захисту, у зв’язку зі смертю його батька за обставин, пов’язаних з його релігійними поглядами.

Під час співбесіди Мганбі Нірунга  заявив, що ні він, ні члени його сім’ї особистих погроз чи залякувань від представників радикальних релігійних угруповань не отримував. Він зазначив, що будинок, в якому він жив, був підпалений, однак жодних доказів того, що це зробили з релігійних чи інших причин Мганба Нірунга не надав. Після пожежі він ще протягом року прожив у цьому будинку. Також під час співбесіди з’ясувалось, що батько Мганбі Нірунги загинув у автомобільній аварії у 1999 році. 

20.03.2017  Державна міграційна служба відмовила Мганбі Нірунзі надати статус біженця, оскільки Мганбі Нірунга оскільки у заяві на визнання статусу біженця та на співбесіді ним були надані пояснення, які протиріччять один одному та свідчать про недостовірність його тверджень.  

 

Микола Михайлович відмітив високий рівень підготовки студентів та розповів про особливості розгляду адміністративних спорів, а назавершення відповів на численні запитання студентів.

 

Сумський окружний адміністративний суд систематично здійснює організацію проведення навчально-виховних заходів та завжди готовий до співпраці.