flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Сумському окружному адміністративному суді відбувся регіональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»

23 травня 2017, 16:16

Сумський окружний адміністративний суд спільно з ТУ ДСА України в Сумській області організував проведення регіонального форуму для суддів та працівників апарату судів Сумської області.

Форум було проведено в режимі відеоконференцзв’язку.

 

 

В роботі регіонального форуму взяли участь представники ТУ ДСА України в Сумській області: Віктор Кібець, Олена Кубрак, Мар’яна Шейна; судді Сумської області: Ольга Терещенко, Наталія В’юник, Ганна Шелєхова, Алевтина Косар, Олександр Яковець, Віктор Маслов, Наталія Яковенко, Оксана Олійник; судді-спікери: Анна Замченко, Ольга Катрич, Галина Сахно, Оксана Черних, Дмитро Бутенко; прес-секретарі: Людмила Носаченко, Світлана Шматенко, Наталія Горкуша, Вадим Кліщенко; керівники та заступники керівників апаратів: Олександр Лебедь, Людмила Торгачова, Олена Осадча, Алла Ковтун, Олександр Щербак, Наталія Наумова.

 

Відвідали форум представники телеканалу ЮА:СУМИ Олександр Комендант та Олена Адаменко, а також журналіст інтернет-видання «Данкор»  Діана Ольшанська.

 

 

Даний форум організовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадського об’єднання «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

У роботі форуму брали участь Дженіфер Купер, заступник директора Відділу міжнародної співпраці Посольства Канади в Україні; Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя, Ярослав Романюк, Голова Верховного Суду України; Оксана Романюк, виконавчий директор Інституту масової інформації, український представник «Репортери без кордонів», Валентина Сімоненко, Голова Ради суддів України, Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України, Сергій Томіленко, Голова Національної спілки журналістів України; Зеновій Холоднюк, Голова Державної судової адміністрації України, Діана Дуцик, виконавчий директор ГО «Детектор медіа».

З метою можливості «живої» участі в режимі відеоконференцзв’язку у форумі суддів та працівників апаратів судів з усієї України, а також представників місцевих засобів масової інформації було організовано 25 регіональних форумів.

 

 

На форумі вітчизняні та закордонні фахівці у галузі права та представники медіа обговорили проблемні питання, які виникають у взаємодії журналістів та судів, зокрема:  відкритість суду, доступ до публічної інформації, що перебуває у володінні судів, законодавчі і практичні проблеми роботи журналістів у судах, об’єктивні обмеження в роботі судів та обмеження права на інформацію під час висвітлення судових процесів, захисту особистих прав громадян та персональних даних.

Професор політології, права і кримінології Університету Торонто (Канада) Пітер Соломон та суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) Тед Зажечний розповіли про досвід іноземних країн у сфері комунікації судів та засобів масової інформації.

Також обговорили роль судді-спікера та прес-секретаря суду у налагодженні комунікації із засобами масової інформації. Суддя-спікер Господарського суду Харківської області Тетяна Суярко та інші судді-спікери, присутні на форумі, поділилися своїм досвідом у налагодженні взаємодії з журналістами.

 

 

У перервах між виступами доповідачів із Києва учасники регіонального форуму, який проводився в Сумському окружному адміністративному суді, активно дискутували та ділилися досвідом у вирішення проблемних питань взаємодії між представниками засобів масової інформації та судовою гілкою влади, які виникали в їх роботі.

За результатами роботи форуму було вирішено запровадити щорічний загальнонаціональний форум, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади, а також створити постійно діючий Комітет взаємодії судів та ЗМІ.