flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уведені в дію норми про обов’язкову реєстрацію в Електронному суді

18 жовтня 2023, 13:00

З 18 жовтня 2023 року введено в дію норми закону №3200-IX щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів для участі у судових процесах.

Уже з сьогоднішнього дня, для участі в адміністративних справах адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи мають зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Юридичні особи публічного права повинні обов’язково мати електронний кабінет з 18 жовтня 2023 року, а юридичні особи приватної форми власності до 20 лютого 2024 року.

Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Суд застосує до особи, яка зобов’язана була зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, процесуальні наслідки, і у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Отже, з 18 жовтня суд зможе застосовувати до «порушників» негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документу без руху, його повернення або залишення без розгляду.