flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі

30 січня 2023, 13:51

Судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на Viber. Відповідний Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі затверджено наказом ДСА від 23.01.2023 №28.

1. Повістки за заявою учасника судового процесу першочергово надсилатимуться на месенджер Viber.

2. Заява не задовольнятиметься за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

3. У випадку, коли у мобільний телефон абонента не завантажений відповідний месенджер чи відсутній доступ до мережі Інтернет, повістки, як і раніше, надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

4. У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Надсилання судового виклику буде відбуватися у такому порядку:

  • відповідальним працівником апарату суду формується текст судового виклику в АСДС та додається до електронної обліково-статистичної картки справи як документ по справі;
  • текст судового виклику засобами АСДС надсилається учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телекомунікаційний засіб;
  • стан доставки учаснику судового процесу судового виклику в електронній формі (статус, дата та час) автоматично зазначається у відповідному електронному реєстрі АСДС.

Сервіс автоматичного надсилання судами повісток через Viber планують запровадити до 10 лютого 2023 року.