flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Сумському окружному адміністративному суді відбувся круглий стіл на тему: “ Обмеження розміру пенсій: спірні питання та шляхи їх вирішення”

10 грудня 2021, 08:50

09 грудня 2021 року в Сумському окружному адміністративному суді відбувся круглий стіл на тему: “ Обмеження розміру пенсій: спірні питання та шляхи їх вирішення”.

До участі в заході долучилися судді:

  • Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду;

  • Другого апеляційного адміністративного суду;

  • Харківського окружного адміністративного суду;

  • Полтавського окружного адміністративного суду;

  • Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

  • Запорізького окружного адміністративного суду

  • Сумського окружного адміністративного суду.


Із вступним словом виступили  Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Михайло Смокович, Голова Другого апеляційного адміністративного суду Геннадій Бершов та Голова Сумського окружного адміністративного суду Сергій Воловик, які відмітили важливість та актуальність теми заходу.

   

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Антон Сидорук виступив із доповіддю,  в якій висвітлив спірні питання щодо обмеження розміру пенсій в Україні.

Під час дискусії учасники заходу зауважили, що цікавою є правова позиція, в якій зазначено, що оскільки визнана неконституційною норма спеціального закону, то відсутні підстави для обмеження пенсій граничним розміром, у той же час, існує позиція, яка стверджує, що оскільки є норма Закону № 3668-VI, якою обмежено граничний розмір пенсії, то вона підлягає застосуванню до спірних правовідносин, а пенсія підлягає обмеженню.

Підводячи підсумки обговорення, Голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович, висловив впевненість у тому, що результати заходу сприятимуть напрацюванню єдиного підходу у вирішенні спорів даної категорії, а подібні заходи - спільному напрацюванню цілісного бачення щодо посилення ефективності роботи правосуддя в поточних умовах та забезпечення підтримки громадян у захисті їх соціальних прав.