flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 5 жовтня 2021 року набрало чинності Положення про окремі модулі ЄСІТС

05 жовтня 2021, 09:54

З 5 жовтня 2021 року набрало чинності Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

 Що таке Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС)?

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система це сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем (модулів), які забезпечують автоматизацію визначених законодавством та цим Положенням процесів діяльності судів, органів та установ в системі правосуддя, включаючи документообіг, автоматизований розподіл справ, обмін документами між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також автоматизацію процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів ЄСІТС.

Положення передбачає порядок функціонування трьох окремих підсистем ЄСІТС – «Електронний суд», «Електронний кабінет» та системи відеоконференцзв’язку.

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку протягом 30 днів з початку її функціонування. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Наголошуємо, що реєстрація в Електронному кабінеті здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) - https://cutt.ly/vEACbrj, однак не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Сподіваємося, що використання модулів ЄСІТС суттєво спростить доступ громадян до правосуддя, адже за цифровізацією наше майбутнє.