flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Освітній проєкт «600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу»

15 лютого 2021, 11:00

Що таке толерантність, людська гідність та недискримінація як цінності Європейського союзу? Саме ці питання є ключовими на Турнірі меморандумів, який проводиться кафедрою міжнародного та європейського права Сумського державного університету.

Для успішної реалізації проголошеного в Конституції України курсу на європейську інтеграцію держава і суспільство мають сприйняти європейські цінності, базовими серед яких є толерантність, повага до людської гідності та недискримінація. Незважаючи на широке законодавче декларування поваги до гідності особи та протидії дискримінації, реальність правозастосовної практики в Україні залишається невтішною.

Освітній проєкт «600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу», що підтримується Виконавчим агентством Європейського Союзу з освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках програми Модуль Жана Моне ЕРАЗМУС+ проводить турніри меморандумів «Толерантність, людська гідність та недискримінація як цінності ЄС».

Метою таких заходів є виховання поваги до людської гідності та випробування передбачених українським законодавством механізмів захисту особи від дискримінації. До участі запрошуються команди студентів, які вивчають право, міжнародне право чи правоохоронну діяльність, а також учні старших класів закладів середньої освіти.

У рамках проєкту «Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» в 2018, 2019 та 2020 роках були організовані дебати між командами закладів вищої освіти, де студенти мали змогу безпосередньо представити та аргументувати власну позицію. Однак нині карантинні обмеження змушують нас обговорювати європейські цінності у дистанційному режимі шляхом проведення турніру письмових меморандумів.

 

Що таке Меморандум? Меморандум – це короткі нотатки для того, хто бере участь у дебатах. Він містить виклад аргументів, які сторона збирається наводити під час дебатів, посилання на нормативні акти, матеріали правозастосовної практики, власні міркування та інтерпретацію фактів, наведених у фабулі справи. З критеріями оцінювання меморандумів та загальними вимогами до їх оформлення можна ознайомитись за посиланням:  https://drive.google.com/.../1rT1MHc3Z0E.../view...

У конкурсі меморандумів беруть участь команди, які готують меморандуми на основі фабул. За результатами проведення кожного Турніру журі, членом якого неодноразово була суддя Сумського окружного адміністративного суду Олена Осіпова, визначає переможців та нагороджує їх грамотами та призами.

 

     

 

Освітній проєкт «600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу», програма Еразмус+ напрям Жана Моне запрошує студентів-правників та учнів старших класів закладів середньої освіти до участі в наступних турнірах.

                                                                                     

За додатковою інформацією можна зверутись до координаторки проєкту Завгородньої Владислави Миколаївни: v.zavhorodnia@uabs.sumdu.edu.ua, +38050 935 77 83.