flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12 річниця процесуальної діяльності Сумського окружного адміністративного суду

11 лютого 2021, 12:00

Із прийняттям 06 липня 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України та створенням системи адміністративних судів був завершений важливий етап у становленні та розвитку адміністративної юстиції в Україні як ключового елемента демократичної держави.

Становлення адміністративних судів в Україні пройшло тривалий шлях:

 - 1992 року - цей процес почався з прийняттям Концепції судово-правової реформи, яка передбачала поетапні зміни у структурі судової системи з поступовим відокремленням у самостійні ланки окремих судів, що мали спеціальну підсудність;

 - 1996 рік - було ознаменовано прийняттям Основного Закону країни, який у ст. 125 визначив, що «система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації». Спеціалізація передбачала створення  господарських, адміністративних та інших судів, визначених як спеціалізовані суди;

- завершальними штрихами в оформленні системи адміністративної юстиції стали Указ Президента України від 16.11.2004 № 1417/2004 «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їхньої мережі та кількісного складу суддів» та Кодекс адміністративного судочинства.

З 01 січня 2005 року в системі адміністративних судів України утворено Сумський окружний адміністративний суд.

Фактично реєстрація органу державної влади відбулася 15 травня 2008 року.

20 березня 2008 року постановою Верховної Ради України «Про обрання суддів» №239-VI Шаповал Микола Михайлович був обраний суддею Сумського окружного адміністративного суду, а вже 17 квітня 2008 року рішенням Ради суддів України «Про призначення голів окружних адміністративних судів» №48 призначений головою Сумського окружного адміністративного суду.

З цього моменту розпочалася організаційна робота щодо забезпечення належних умов функціонування суду: забезпечення приміщенням суду, поступове проведення капітального ремонту, формування штатного розпису суду.

Із 22 травня 2008 року колектив Сумського окружного адміністративного суду складався з трьох суддів: Соколова В.М., Мельнікова Р.В., Шаповала М.М. Саме вони приймали перші рішення Сумського окружного адміністративного суду та  напрацьовували практику в сфері захисту прав і законних інтересів громадян та підприємств.

03 червня 2008 року головою Державної судової адміністрації України затверджений перший штатний розпис Сумського окружного адміністративного суду у кількості 55 штатних одиниць.

Першими працівниками апарату Сумського окружного адміністративного суду були: головний бухгалтер Полеся О.П., помічник судді Шевченко І.Г., секретар судового засідання Великодна А.В., головний спеціаліст Недайхліб К.І.

10 липня 2008 року до штату Сумського окружного адміністративного суду на підставі постанови Верховної Ради «Про обрання суддів» № 301-VI на посаду судді зарахований суддя Бондар С.О.

27 серпня 2008 року в Сумському окружному адміністративному суді проведений перший іспит на заміщення вакантних посад державних службовців, за результатами якого були рекомендовані до призначення на посади керівника апарату суду Логвиненко О.М., головного спеціаліста з кадрової роботи Прохоренко А.А., головного спеціаліста з інформаційних технологій Стадник А.В.

Процесуальну діяльність Сумський окружний адміністративний суд відповідно до п. 4 розділу VIІ «Прикінцевих та перехідних положень» Кодексу адміністративного судочинства України розпочав 11 лютого 2009 року.

11 лютого 2021 року Сумський окружний адміністративний суд відзначає дванадцяту річницю процесуальної діяльності. Уже протягом дванадцяти років судді Сумського окружного адміністративного суду здійснюють відправлення правосуддя під час вирішення публічно-правових спорів. За ці роки колективу суду вдалося створити ефективно працюючий місцевий адміністративний суд, юрисдикція якого поширюється на Сумську область.

На сьогодні штатна чисельність суддів Сумського окружного адміністративного суду складає 15 суддів, серед яких голова суду – Воловик Сергій Володимирович.

Колектив суддів – це високоосвічені, кваліфіковані спеціалісти, які повністю відповідають статусу судді і з честю несуть це звання:

        - Бондар Сергій Олександрович;

        - Гелета Світлана Михайлівна;

        - Глазько Сергій Михайлович;

        - Діска Аліна Борисівна;

        - Кравченко Євген Дмитрович;

        - Кунець Олена Миколаївна;

        - Опімах Лариса Миколаївна;

        - Осіпова Олена Олександрівна;

        - Павлічек Вікторія Олександрівна;

        - Прилипчук Олександр Анатолійович;

        - Савицька Наталія Валентинівна;

        - Соп’яненко Олександр Володимирович;

        - Шаповал Микола Михайлович

        - Шевченко Ірина Григорівна.

Штатна чисельність працівників апарату Сумського окружного адміністративного суду складає 81 особу.

За весь час роботи Сумського окружного адміністративного суду, починаючи з 11 лютого 2009 року, до суду надійшло понад 82 тисячі адміністративних справ.

У своїй роботі Сумський окружний адміністративний суд впроваджує нові ефективні та прогресивні підходи. Для відвідувачів суду створені комфортні умови перебування. Сьогодні у кожного судді є окремий належним чином облаштований зал судового засідання.

З метою об’єктивної оцінки діяльності суду неодноразово проводились опитування відвідувачів щодо якості функціонування Сумського окружного адміністративного суду. Отримані за результатами опитувань пропозиції аналізувались і враховувались у роботі суду. Значну частину пропозицій втілено в життя. Ведеться систематична робота щодо утримання прилеглої території у належному стані.

Також проведено роботу з підвищення доступності будівлі суду для маломобільних груп населення: позначено дорожньою розміткою місце для паркування транспортних засобів осіб з особливими потребами, облаштовано пандус на шляху від парковки до будівлі суду, на першому та другому поверхах встановлено таблички, які продубльовано шрифтом Брайля, облаштовано окрему вбиральню для маломобільних груп населення.

Офіційні коментарі у резонансних справах надаються пресслужбою суду засобам масової інформації та розміщуються на офіційній сторінці суду на вебпорталі «Судова влада України».

Практична робота суддів гармонійно поєднується з науковою діяльністю. У Сумському окружному адміністративному суді працюють два судді – кандидати юридичних наук: Глазько Сергій Михайлович та Бондар Сергій Олександрович. Крім того, суддя Сергій Олександрович Бондар має почесне звання «Заслужений юрист України».

Уже стало доброю традицією Сумського окружного адміністративного суду проведення учбових судових засідань разом із студентами вищих навчальних закладів міста Суми. Особливістю таких навчальних засідань є те, що вони проходять під головуванням діючих суддів у залах судових засідань в обставинах, наближених до реальних.

У своїй роботі Сумський окружний адміністративний суд намагається бути максимально відкритим для громадськості.

З актуальною інформацією про роботу Сумського окружного адміністративного суду можна ознайомитися на офіційній сторінці на вебпорталі «Судова влада України» та на сторінці суду в соціальній мережі Facebook.

 

 https://www.facebook.com/1527938567500558/videos/460892188399754/