flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги особам, які звертаються до суду із запитами на інформацію в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» та зверненнями в порядку Закону України «Про звернення громадян»

06 серпня 2020, 19:23

У зв’язку із надходженням чисельних інформаційних запитів та звернень громадян щодо надання копій судових рішень та виконавчих листів, зазначаємо таке.

Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Пропозиція (зауваження) - звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

Заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності. Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

Скарга - звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб. 

Дія Закону України «Про звернення громадян» не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, встановлений кримінальним процесуальним, цивільно-процесуальним, трудовим законодавством, законодавством про захист економічної конкуренції, законами України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про доступ до судових рішень", Кодексом адміністративного судочинства України", законами України "Про запобігання корупції", "Про виконавче провадження".

https://adm.su.court.gov.ua/sud1870/feedback/ – електронна форма звернення для заповнення звернення в порядку Закону України «Про звернення громадян».

Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Зазначаємо, що процесуальні звернення (заяви, клопотання) по конкретним судовим справам, що надсилаються шляхом заповнення форми для електронного інформаційного запиту на отримання публічної інформації, не є підставою для їх розгляду за Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Отримання інформації із відправлення правосуддя здійснюється виключно відповідно до процесуальних законів, Законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про доступ до судових рішень», і не є предметом регулювання Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Відповідно до Положення про забезпечення доступу до публічної інформації у Сумському окружному адміністративному суді, дія цього Положення не поширюється на надання інформації при здійсненні судочинства у Сумському окружному адміністративному суді, при виконанні судових рішень, на відносини щодо отримання інформації суб’єктами владних повноважень під час здійснення ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян.

Вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації» не поширюються щодо надання інформації про стан розгляду (руху) судових справ.
Стан розгляду справ знаходиться за посиланням -  https://court.gov.ua/fair/.

https://adm.su.court.gov.ua/sud1870/forma/ – електронна форма інформаційного запиту для заповнення запиту в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Отже, порядок отримання судових рішень та виконавчих листів регулюється не Законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про звернення громадян», а виключно чинним процесуальним законодавством, зокрема статтями 251, 373 Кодексу адміністративного судочинства України, враховуючи пункт 18 частини 1 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, а також Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженою наказом від 20.08.2019 № 814.

Звертаємось до учасників судового процесу з проханням зазначати номер судової справи у заявах (клопотаннях) про видачу копій судових рішень (виконавчих листів) у судових справах.