flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки проведення Днів адміністративної юстиції

03 серпня 2020, 17:30

06 липня 2005 року — день прийняття Верховною Радою Кодексу адміністративного судочинства України.

З метою зміцнення авторитету судової влади та покращення доступу до правосуддя зборами суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді у 2018 році прийнято рішення про відзначення щороку з 20 червня по 10 липня Днів адміністративної юстиції.

Адміністративна юстиція – невід’ємний атрибут правової держави, завданням якої є забезпечення верховенства права, судового захисту конституційних прав та свобод громадян, судового контролю за правомірністю актів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, вирішення спорів адміністративного характеру між громадянами та органами, які здійснюють публічно-владні повноваження.

Головою суду був затверджений План заходів Сумського окружного адміністративного суду щодо проведення Днів адміністративної юстиції України у 2020 році, однак, через обставини, які склалися у зв’язку із запровадженням карантинних заходів в Україні, реалізувати такий план у повному обсязі не видалось за можливе.

Незважаючи на це, у Сумському окружному адміністративному суді було організовано інтерв’ю голови суду Сергія Воловика з нагоди 15-ї річниці ухвалення Кодексу адміністративного судочинства України.

                                                      

http://sumy.today/news/society/5686-novyi-holova-sumskoho-adminsudu-rozpoviv-pro-spravy-liustrovanykh-ponovlennia-posadovtsiv-i-vlasni-zakhoplennia.html?fbclid=IwAR2T9eY9nxxqMW_sFdeJM0AjB13G9BcEc7SoEXIRB8x5AK1YMXzFjTGFqRQ

З нагоди святкування Днів адміністративної юстиції в Україні суддя Сумського окружного адміністративного суду Олена Осіпова поділилася своїм поетичним доробком про найкращий суд!

                                                                 

https://adm.su.court.gov.ua/sud1870/pres-centr/news/964775/?fbclid=IwAR3WTe_dLSCSMJ1eUbVskTlPI2Rp_qtDE2go8jZHJ5XalIr1bzXUCm9CUHM

Крім того, у Сумському окружному адміністративному суді організовано виставку малюнків дітей працівників суду «Суд очима дитини»

          

Також у рамках проведення Днів адміністративної юстиції України та з метою підвищення якості роботи, протягом липня 2020 року в суді проводилось анкетування відвідувачів суду шляхом заповнення анкет, які були розміщені в холі першого поверху суду та в залах судових засідань.

Кожен бажаючий мав можливість оцінити якість роботи Сумського окружного адміністративного суду за десятибальною шкалою (1 – найнижчий бал, 10 – найвищий бал) такі показники роботи як: доступність суду, зручність та комфортність перебування в суді, своєчасність судового розгляду, повнота та зрозумілість інформації, якість судового рішення, дотримання суддями професійних стандартів, дотримання персоналом професійних стандартів. Також в анкеті відвідувачі суду могли викласти свої зауваження та пропозиції щодо підвищення якості роботи суду.

Усього в опитуванні взяли участь 34 громадянина – відвідувачі суду. За результатом проведеного анкетування та підведення підсумків опитування громадян, маємо такі результати:

  • доступність суду – 9,6

  • зручність та комфортність перебування в суді – 9,1

  • своєчасність судового розгляду – 9,5

  • повнота та зрозумілість інформації – 9,5

  • якість судового рішення – 9,2

  • дотримання суддями професійних стандартів – 9,4

  • дотримання персоналом професійних стандартів – 9,8.

Також деякі громадяни до зауважень віднесли незадоволеність результатом судового рішення, оскільки судом вимоги були задоволені не в повному обсязі.

Значна кількість опитаних громадян зазначили, що все організовано дуже добре, однак, висловили пропозицію щодо розміщення на першому поверсі суду їдальні (кафе), де б була можливість випити каву протягом очікування судового засідання з одночасним інформаційним оповіщенням про перебіг судових засідань та вихід судді із нарадчої кімнати.

Аналізуючи інформацію, отриману під час проведення анкетування відвідувачів суду, в цілому можна зробити висновок про належний рівень організації роботи в Сумському окружному адміністративному суді, доступність та відкритість суду для відвідувачів.

Як свідчить досвід, анкетування є ефективним інструментом взаємної комунікації між судом та його відвідувачами.

Дослідження задоволеності відвідувачів суду окремими аспектами роботи суду проводиться Сумським окружним адміністративним судом щороку.

Сумський окружний адміністративний суд прагне зробити свою роботу прозорою, а спілкування громадян із судом відкритим, зручним і комфортним.

Інформація, отримана за результатами анкетування, у подальшому буде використана для покращення організації роботи Сумського окружного адміністративного суду.