flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вітаємо з Днем Конституції України

27 червня 2019, 15:54

28 червня 1996 року був прийнятий Основний Закон України.

Саме у Конституції України закріплені права, свободи та обов'язки людини і громадянина, визначено державний лад та територіальний устрій нашої держави.

Щороку, на честь прийняття Основного Закону, святкується державне свято – День Конституції України.

 

Історичний огляд Конституційного процесу України

 

Українська Держава пройшла довгий шлях до ухвалення свого Основного Закону.

 

 

 

Конституція Пилипа Орлика

 

Пакти та Конституції прав і вольностей Війська Запорозького, прийняті 5 квітня 1710 року, можна визнати як першу європейську конституцію в сучасному розумінні.

                       

Її було написано 1710 року гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом для встановлення вільної Запорізько-Української Республіки.
Сьогодні цей документ відомий як Конституція Пилипа Орлика.
Вона примітна тим, що створила демократичні стандарти поділу влад в управлінні між законодавчою, виконавчою та судовою гілками.
Ця Конституція також обмежила виконавчі повноваження гетьмана та створила козацький парламент, що обирався демократично, під назвою Генеральна Рада.
Принципи, закладені в Конституції Пилипа Орлика, свідчили про зародження поглядів на демократичний устрій організації війська та про його національну ідентифікацію у межах суверенної держави вже на початку XVIII сторіччя.

Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вольності УНР) від 29 квітня 1918 року

 


Значною подією у розвитку конституційного законодавства України була Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вольності УНР).
Робота над проектом Конституції розпочалася після проголошення Української Народної Республіки, оскільки ця історична подія поставила на порядок денний необхідність прийняття Основного Закону.
Його принципові засади від імені конституційної комісії сформулював Микола Грушевський.
В основу Конституції було покладено ідею поділу влади з метою гарантувати демократичний розвиток Української держави, Конституція проголошувала державну незалежність і територіальну цілісність України, рівність прав, Республіка мала бути парламентською зі Всенародними Зборами.

 


З текстом Конституції УНР можна ознайомитись за даним посиланням http://tsdavo.gov.ua/4/webpages/64269260.html

 

     

Радянський період

Історики зазначають, що чотири Конституції Радянської України (1919-1978 років) були політичними документами і розроблялися спершу в ідеологічних відділах ЦК КПРС.


Ці конституційні акти з великим застереженням можна віднести до групи основних законів держави.

      
 

Конституція України


Після урочистого прийняття 24 серпня 1991 року Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України та його затвердження на всеукраїнському референдумі 01 грудня 1991 року Україна була визнана суверенною державою та повноцінним суб'єктом міжнародних відносин більшістю країн світу.

 

Нагально постала потреба в конституційному закріпленні основ суспільного і державного ладу, прав і свобод людини і громадянина, порядку організації та функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування молодої незалежної держави.

 
 

Обговорення проекту Основного Закону України тривало шість років, аж поки 28 червня 1996 року о 09 год. 18 хв. після 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. 

Щороку, починаючи 1996-го, 28 червня Україна відзначає День Конституції – єдине свято, яке закріплено в самій Конституції. 

Це – знаковий для українців день, бо в цей день ми, після багатьох років неприйняття і дискусій отримали основоположний документ найвищої юридичної сили. 

Колектив Сумського окружного адміністративного суду щиро вітає українців з двадцять третьою річницею прийняття Конституції України!