flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Воєнний стан та правосуддя

27 листопада 2018, 13:43

28 листопада 2018 року з 9 години ранку в Сумській області, а також ще 9-ти областях запроваджується воєнний стан, діятиме він 30 днів - до 27 грудня 2018 року.

Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19) передбачено, що:

  1. Стаття 10. У період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

  2. Стаття 15. Військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із сприяння діяльності суду, органів прокуратури, юстиції, служби безпеки, органів Національної поліції, адвокатури і Державної кримінально-виконавчої служби України.

  3. Стаття 26. Правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.