flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимоги до документів, що надсилаються до суду електронною поштою

19 липня 2021, 16:08

Насьогодні до суду надходить велика кількість електронних повідомлень, більшість з яких є заявами, які не є офіційними повідомленнями. Документи, направлені електронною поштою мають повністю відповідати вимогам чинного законодавства.

Так, Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг», ЗУ «Про електронний цифровий підпис» та ЗУ «Про електронні довірчі послуги». Стаття 5 ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг» передбачає, що електронний документ – документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа. Відповідно до ст.6 цього ж закону створення електронного документу завершується накладанням електронного підпису.

Електронний лист є офіційним, якщо містить вкладення з текстом офіційного документа у вигляді файлу (приєднані файли), скріпленого електронним цифровим підписом. Документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису (ЕЦП) не належать до офіційних.

Отже, звертаємо увагу на те, що при направленні документу на електронну адресу Сумського окружного адміністративного суду він повинен бути скріплений електронним цифровим підписом. Електронні листи, в яких відсутня зворотна електронна адреса, зворотна адреса невідома та в тексті листа відсутній підпис, обробці не підлягають ( п.8.2.23 Положення про порядок використання ресурсів локальної комп'ютерної мережі в Державній судовій адміністрації України, територіальних управліннях Державної судової адміністрації України, місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції). Після надсилання документів електронною поштою, які скріплені ЕЦП, не потрібно надсилати оригінал документа в паперовій формі.

Додатково інформуємо:

- електронна адреса суду inbox@adm.su.court.gov.ua;

- сайт суду https://adm.su.court.gov.ua.