flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Сумському окружному адміністративному суді відбулась науково-практична конференція на тему: «Новели проектів процесуального законодавства України».

30 травня 2017, 18:53

У зв’язку із проведенням в Україні судової реформи, внесенням змін до Конституції України у питаннях щодо правосуддя, розглядом Верховною Радою України проектів процесуальних кодексів перед науковцями та фахівцями у галузі права постало питання вивчення закладених у дані законопроекти новел та їх можливого практичного застосування.

З метою обговорення запропонованих змін та їх порівняння з нормами діючого процесуального законодавства 30 травня 2017 року в Сумському окружному адміністративному суді відбулась науково-практична конференція за участю Сумського окружного адміністративного суду, Навчально-наукового інституту права СумДУ, Сумського національного аграрного університету, ТУ ДСА України в Сумській області  на тему: «Новели проектів процесуального законодавства України».

 

З вітальними словами до учасників науково-практичної конференції звернулись заступник голови Сумського окружного адміністративного суду Володимир Миколайович Соколов та доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Сумського національного аграрного університету Світлана Іванівна Запара.

 

Побажав успішної роботи учасникам конференції професор, доктор юридичних наук Дмитро Миколайович Лук’янець.

Доповідачами по основним питанням конференції були науковці із Сумського національного аграрного університету та Навчально-наукового інституту права СумДУ, а саме: Микола Михайлович Ясинок, Юлія Артурівна Джепа, Петро Михайлович Маланчук, Марія Вікторівна Колеснікова, а також начальник ТУ ДСА України в Сумській області кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Віктор Олександрович Кібець.

Розпочав науково-практичну конференцію начальник ТУ ДСА України в Сумській області Віктор Олександрович Кібець з презентації, присвяченої впровадженню в роботі судів України системи «Електронний суд». У своєму виступі Віктор Олександрович розповів про переваги переходу на електронний документообіг у судах. Зокрема, він зазначів, що система «Електронний суд» допоможе прискорити розгляд і вирішення справ, зменшить використання людського ресурсу, поліпшить якість роботи судів, знизить витрати на судочинство, підвищить прозорість правосуддя. Також Віктор Олександрович повідомив, що ДСА України до кінця осені 2017 року планує забезпечити всі українські суди необхідним для роботи системи «Електронний суд» обладнанням.

 

Заступник голови Сумського окружного адміністративного суду Володимир Миколайович Соколов поділився з учасниками конференції досвідом впровадження “Електронного суду” в роботі Сумського окружного адміністративного суду.

Володимир Миколайович зазначив, що починаючи з грудня 2016 року всі позовні заяви та документи по адміністративним справам, які надійшли до Сумського окружного адміністративного суду скануються відповідальними працівниками, скріплюються електронно-цифровим підписом та зберігаються в електронному вигляді в системі діловодства суду.

Копії матеріалів по справі в електронному вигляді можуть бути надані сторонам по справі, їх представникам, які зареєстровані у державній системі електронної пошти mail.gov.ua або, які надали суду зовнішній носій інформації для запису даних, перевірений на відсутність вірусних програм.

Для отримання копій матеріалів справи в електронному вигляді учасники судових проваджень можуть подати до канцелярії суду заяву, в якій слід зазначити адресу електронної поштової скриньки, створеної в системі mail.gov.ua, або разом із заявою надати відповідальному працівнику суду зовнішній носій інформації для запису даних.

  

Про новели проекту Кодексу адміністративного судочинства України розповіла представник Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, кандидат юридичних наук Марія Вікторівна Колеснікова.

  

Новації, закладені до проекту цивільного процесуального законодавства довів до відома  учасників конференції доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри правосуддя юридичного факультету Сумського національного аграрного університету Микола Михайлович Ясинок.

 

Про законопроекти щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України розповів доцент Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, кандидат юридичних наук зі спеціальності: кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність Петро Михайлович Маланчук.

 

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри правосуддя Сумського національного аграрного Університету Юлія Артурівна Джепа розповіла про проект Господарського процесуального кодексу України.

 

Слухачами на науково-практичній конференції були науковці з усіх вищих навчальних закладів міста Суми, які займаються підготовкою фахових правознавців, професійні судді, представники органів державної влади, практикуючі адвокати та юристи, громадські активісти та студенти.

 

 

 

 Учасники заходу активно обговорювали питання науково-практичної конференції, вступали у дискусію з доповідачами, зокрема, громадський активіст Олег Миколайович Ананченко поділився з доповідачами та аудиторією своїми думками з приводу реформування процесуального законодавства України.

  

Під час перерви на каву учасники конференції мали можливість обговорити проблеми удосконалення процесуального законодавства та поділитися своїми думками з цього приводу.

 

Закриваючи науково-практичну конференцію, заступник голови Сумського окружного адміністративного суду Володимир Миколайович Соколов разом із учасниками даного заходу підвели підсумки плідної роботи.

 

 

З основними тезами доповідей науково-практичної конференції можна ознайомитись за даними посиланнями:

 

Тези доповідей науковців Навчально-наукового інституту права СумДУ щодо новел проекту Кодексу адміністративного судочинства України.

 

Тези доповідей  науковців Сумського національного аграрного університету щодо новел цивільного та господарського процесуальних законопроектів.